Kirkens historie

Hjerting Kirke

Kirken er opført omkring år 1200 i romansk stil med kor og skib. Kirkeskibet er senere forlænget med fire meter mod vest i gotisk stil. Kirken er bygget i rå kampesten, hvor det kun er hjørnerne der er tilhugget.

 

Kirketaget er beklædt med bly og har en tagrytter fra 1894. Kirkeklokken er fra 1411.

 

Koret er adskilt fra kirkeskibet med en smal, lav og bred korbue, der næsten adskiller de to rum. Altertavlen er fra 1619 og oprindeligt lavet til Sønder Hygum Kirke, men er i 1842 flyttet til den meget mindre Hjerting Kirke, ifølge en gammel skrøne tabte præsten i Sønder Hygum altertavlen i kortspil til præsten i Hjerting/Lintrup. Altertavlen er rigt udskåret med fremstillinger der symboliserer nadverindstiftelsen og korsfæstelsen og i sidefelterne to kvinder der symboliserer troen og håbet.

 

 

På kirkens nordvæg står en hylde med tre gotiske træudskæringer fra anden halvdel af 1400-tallet. Figurerne viser en ammende Maria, en biskop og Maria med barnet. Til venstre for korbuen hænger et gotisk krusifiks fra omkring 1400. På kirkens sydvæg er der opsat en marmortavle som mindes de faldne fra 1. Verdenskrig, som kom fra Hjerting Sogn. Over mindetavlen hænger den gamle DSK-fane (Dansksindede Sønderjyske Krigsdeltagere).

 

Hjerting Kirke fungerer i dag som såkaldt lejlighedskirke. Her er gudstjeneste ca. hver 3. måned. Da kirkeklokken fra 1411 ikke tåler automatisk ringning er der for tiden ikke morgen- og aftenringning fra kirken. Der arbejdes med et projekt, hvor en ny klokke hænges op i tagrytteren, hvorefter der igen kan ringes fra kirken to gange i døgnet.

 

Kirken kan åbnes efter aftale.

 

Hjerting Kirke ligger på Frøs Camino som er en vandrerute mellem kirkerne i det gamle Frøs Herred. Se mere på: http://www.xn--caminofrsherred-dub.dk/

 

Se billeder fra kirken på kirkegalleriet (Vejen Kommune  - Hjerting Kirke): http://xn--danmarks-strste-kirkegalleri-03c.dk/